Renoveerimistööd kirikus

2019. aasta suve renoveerimistööd kirikus

IMG_20190618_170602_982

 

Kindlasti on linnakodanikud, ja ka külalised, märganud, et Paide kirik on taas tellingutes. Loodetavasti nii suures mahus viimast korda. Nimelt on plaan välisseinte renoveerimisega jõuda lõpule. Sellega jõuab finišisse ka üle kümne aasta tagasi koos tolleaegse õpetaja Algur Kaermaga koostatud kogu kiriku renoveerimine. Mõned aastad on küll plaanitust rohkem kulunud, kuid arvestades vahepealseid masu-aastaid ja seda, et finantside leidmine pole olnud just kergemate killast ülesanne, võib nüüd varsti rõõmu tunda. Sügiseks saab korda nii kiriku parkimisplatsipoolne tiib kui ka tagakülg. Arvamusfestivali ajaks tahame tööde järjega olla juba tagaküljes. Kogu kiriku välisilme saab selliseks nagu kellatorn ja Tallinna tänava poolne tiib. Suurimaks rahastajaks on seekord Paide linn.

Töö ei saa just kõige lihtsamate killast olema. Aegade jooksul on seintele peale kantud väga erinevaid krohvi- ja värvikihte, mis nüüd omavahel teineteisest sõna otseses mõttes lahti on lasknud. Samuti on seinte konstruktsioon kohati nii vett täis, et kihtide avamisel lausa haisevad. Lisaks pinnaseveele on ka sadevesi aastaid kirikut kimbutanud. Alles neli-viis aastat tagasi saime kiriku ümbruse pinnase kõrgused õigeks ja sadeveed imbkaevudesse juhtida. Loodetavasti ei ladustata enam ka linna talvelund kiriku taha.

Tänavu jõuame ka ammu planeeritud kellatorni luukide automaatse avanemise ja sulgemiseni teenistus- ja tähtpäevakellade helistamisel (täistunnikell asub teatavasti väljaspool tornikiivrit). Kaheksast luugist tahaks avada vähemalt neli. Projekti sellises mahus õnnestumine sõltub suuresti annetajatest. Esimene ava on juba teostatud ja katsetatud. Appi on tulnud rahaeraldusega kohaliku omaalgatuse programm (KOP), kes on meie töid ja tegemisi varemgi toetanud.

Andres Jalak

EELK Paide Püha Risti Koguduse juhatuse liige